Chris van de Provincialeweg KEUR


Kleur: Vos
Stokmaat : 99 cm
Geboren: 1988
Afstamming: Klik hier
Definitief goedgekeurd Predikaat: KEUR
Primering: 6 x 1e premie
Overleden op 16-1-2023

IN MEMORIAM Chris v.d. Provincialeweg KEUR

18 JUNI 1988-16 januari 2023

Eenmaal komt het eind. Een fors deel van mijn leven maakte we samen mee. Op driejarige leeftijd kwam hij bij ons en 32 jaar is hij bij ons geweest, lief en leed gedeeld. Vannacht was je laatste dag en om 11.30 uur op 16 januari 2023 heb je ons verlaten.

In de winter van 1990 op 1991 hadden mijn ome Toon van Raak en ik eindelijk de knoop doorgehakt We wilden een eigen goedgekeurde hengst. Dat viel verdorie niet mee, alle grotemaats vossen die bij de reguliere hengstenkeuring werden goedgekeurd, waren al besproken voor de goedkeuring. Zo gingen onze opties Come Back van de Zandkamp. Charley van de Provincialeweg en Casper van de Spoorlijn aan onze  neus voorbij. We hoorden dat er nog een paar op de nakeuring zouden komen. Dus wij er op af. Het was in de Brabanthallen, de vloer was spekglad en de hengsten waren amper te beoordelen. Maar ineens was hij daar, zo groen als gras, maar wat maakte hij een indruk. Wat een mooi type en front en best papier. Chris van de Provincialeweg en hij werd goedgekeurd. We twijfelden geen minuut en op de eigenaren af, Wim van der Heijden en Willy van Wanrooij. Goedkoop was hij niet, maar dit was onze droomhengst en we kochten hem. Dat hij 32 jaar bij ons zou blijven kon niemand vermoeden. Als vierjarige deed hij het al goed op de hengstenkeuring, 4de met een 2de premie en al gelijk de beste vos. Maar volgens wijlen Jan Lanting zat er meer in als we hem wat minder week op de hoeven zetten. Dus jaar erna op ijzers en jawel hoor hij ging naar de eerste plek met een 1e premie, die zou hij in totaal zes keer krijgen. Het moment dat wijlen Arie Breunisse als ringmeester met zijn vinger naar voren wees staat in ons geheugen gegrift. Daarna nog vijf keer een eerste premie, met 1 tweede er tussendoor. Dat kwam omdat de dakplaten op de Brabanthallen kletterden bij hevige storm en toen schoot onze vriend in de stress. Maar zes eerste is mooi.

De hengst was ook in de fokkerij zeer populair en kreeg heel veel merries aangeboden, we hadden toen nog niet zoveel grond en moesten elke week door Cees Wezenbeek uit Dongen karren vol hooi laten komen om de monden van de gastmerries te voeden. In totaal verwekte Chris van 1991 tot en met 2019 maar liefst 198 nakomelingen. De oudsten zijn van 1992 en de jongsten van 2019. Daarna wilde het niet meer. Maar 29 jaar dekdienst is best ok vinden wij. Naast heel veel mooie keuringsponies gingen ook heel veel kinderen de sport.

Zijn dochters behaalden maar liefst 359 punten bij elkaar. Zo heeft hij 21 kroondochters, 3 preferente dochters en 2 prestatie sport A dochters. Acht merries behaalden een 1e premie of sommigen zelfs een hele rij eerste premies. Bij de merries was Ilona van het Tunneltje wel zijn parade-dochter. Zij werd dagkampioen en meervoudig erekampioen in West Brabant en later ook in Zuid Holland en nationaal ook zeer hoog geklasseerd. Net als papa zelf was dochter Hanuschka van de Meysberg de enige vos in de grotere maten die op de Manifestatie van 1997 de rubriek won. Een alfabet later kon Chris nog steeds mee in de fokkerij, want de in 2015 geboren Jira van Stal de Toekomst kreeg al meerdere eerste premies en werd dag en erekampioene in Hoornaar en in Lunteren 2e en 4de. Drie keer behaalde een zoon het dekbrevet. De eerste was Gerrit van het Tunneltje, gelijk de nummer twee van de jaargang. Daarna volgde Jannique van Stal Maruschka, keur en met eerste premies en veel invloed op de fokkerij. De derde was Miquel van Stal Marusschka, als 4 jarige op kop met een 1ste premie op de hengstenkeuring. Later strandden nog een aantal hengsten in de derde ronde Romano en Tovenaar Toon, dus helaas geen preferent, maar mooi waren ze wel.

Gelukkig is zijn bloed verankerd in heel veel merries en hengsten die nog actief in de fokkerij zijn, neem Krim van de Zandkamp en Garant van de Mortel. Ook bij ons op stal is hij in de pedigree van 90% van de ponies te vinden.

Chris was een echte “persoonlijkheid” als je dat kan zeggen, eentje met karakter zeg maar. Bij het dekken had hij geregeld grensoverschrijdend gedrag. Hij had ook een bijzondere interesse in jassen, vooral leren jassen. We hebben veel met hem beleefd, hoewel hij perfecte en veel gevraagde menponies leverde was hij zelf niet echt een genot om te rijden. We zijn er wel eens een poosje achteraan gesleept en ook manege de Leensel was tijdens de eerste IBOP even in gevaar. Uiteindelijk lukte het wel om de A te behalen. Frans van Kuijk kreeg hem onder appél zoals ook toen hij zijn eerste premie terughaalde.

Bovenal hebben we heel graag 32 jaar voor hem gezorgd, 32 jaar van hem genoten, veel waardering voor zijn fokkerij, veel kilometers met hem gelopen en veel plezier met hem beleefd. Je hebt je eeuwige rust verdiend, maar we gaan je missen, je stal zal leeg zijn na 25 jaar ook al staat er straks misschien een fiere nazaat en zal die de naam blijven dragen. Goodbye my friend.

Nafok

Chris heeft best gefokt. Zijn 198 geregistreerde nakomelingen leverde hem een index van 11.54 op. Hoog voor een hengst in zijn maat en kleur en met deze aantallen van veelal toch veel mindere merries, die hij dekte in de jaren 90. Hij bracht drie goedgekeurde zonen. Daarbij was Jannique van Stal Maruschka een absolute uitblinker met een topindex, een 1e premie en het KEUR predikaat. De beide andere zonen waren ook toppers. Zo werd de kleinemaats vosbonte Miquel van Stal Maruschka met een 1e premie op kop geplaatst op de hengstenkeuring en heeft ook de schitterende vos Gerrit van het Tunneltje, door ons opgefokt, destijds indruk gemaakt als 2e van de nieuwe jaargang.

In de vrouwelijke nafok deed Chris het voortreffelijk, hij bleef al die jaren aan de top in het moeilijke segment van de grotemaats vossen. Hij stond lang bij ons zelf ter dekking, vanaf zijn goedkeuring in 1991 tot en met 2006, 16 jaar lang en sinds is hij weer terug van 6 jaar weg geweest via Geurt van den Brink (2007); Ciska Koomen (2008 en 2009); Kind. Van Remunt (2010), Ariane Prophetius (2011) en Alma Wilbrink (2012). Uit zijn periode bij ons kamen al vele 1e premie dochters. Zijn eerste jaargang van zeer beperkte omvang leverde al een goedgekeurde hengst en 2 preferente dochters Gigantje van de Meysberg en Griselda van het Schuttershof. Gigantje groeide uit tot 1e premie topfokmerrie. Uit de 2e jaargang kwam de 1e premie topper Hanuschka van de Meysberg, nummer 1 ook op de Manifestatie in Ermelo. Zijn 3e jaargang was een absolute topjaargang met een goedgekeurde zoon en 3 eerste premie dochters. Daarbij de meervoudig kampioene en erekampioene Ilona van het Tunneltje en ook de zeer succesvolle Irona van Stal de Toekomst en Ilona van de Kraaijenberg. Ook latere jaargangen leverde regelmatig toppers op zoals de fraaie vosbonte 1e premie crack Samira van Stal Gyant en de zwarte 1e premie kroonmerrie Mirna van Stal het Zonneke en de ABOP-A merries Caya en Deedee van stal Denci. Deedee kreeg een 1ste premie in 2017. Ook op latere leeftijd was Chris weer erg populair, zo dekte hij in 2016 en 2017 elk jaar 8 merries waarvan 7 van buitenaf. Bovendien gaf hij in 2015 en 2016 een aantal zeer succesvolle vosdochters. Daarvan werd de fraaie Jira van Stal de Toekomst in 2018 zelfs uitgeroepen tot dag-en en erekampioene van Hoornaar, ze kreeg een 1ste premie en is bovendien ook nog eens nationaal als tweede geplaatst in Lunteren in het zwarte geweld bij de driejarige grote maat. In Lunteren 2018 was bovendien de eerste premie dochter van Chris: Deedee van Stal Denci de winnaar van de rijcompetitite Dus de nafok van Chris staat nog altijd aan de top. In 2021 behaalde zijn 3-jarige middenmaat dochter Mijntje van d’Eul het maatkampioenschap in Zeeland en verdiende daarmee een Lunteren-ticket.

Enkele kinderen van Chris: